Posts

Contoh Kertas Kerja Sembang Maqasid PMI

______________________________________________________________________________ KERTAS KERJA ­______________________________________________________________________________
SEMBANG MAQASID
ANJURAN:

LAJNAH PENERANGAN DAN PERHUBUNGAN KAMPUS PERSATUAN MAHASISWA ISLAM UNIVERSITI SAINS MALAYSIA (PMIUSM)
TARIKH: 22-FEBRUARI-2017 TEMPAT: TASIK FAJAR HARAPAN
TEMA:

“PENGENALAN KEPADA MAQASID SYARIAH”
1.0PENGENALAN
Maqasid Syariah (The higher objectives of Islamic Law) merupakan suatu ilmu yang harus dipelajari terutamanya bagi ulama fiqh agar setiap ijtihad dan pendapat yang diberikan bertepatan dengan kehendak syariat. Maqasid Syariah secara ringkasnya bermaksud tujuan, natijah, atau maksud yang dikehendaki oleh syarak melaluli sumber dalil Al-Quran dan As-Sunnah. Sembang Maqasid merupakan program bersiri yang dianjurkan PMIUSM bertujuan untuk memberi kefahaman terhadap nas dan penelitian terhadap realiti semasa kepada Mahasiswa Islam USM.
2.0OBJEKTIF
2.1Memberi pencerahan secara terperinci kepada Mahasiswa…

Bicara dari Nukilan (Minda DrMAZA) - Versi Mahasiswa USM

DILEMA MAHASISWA ~ antara materialisme dan humanisme

Semenjak kita menjejakkan kaki ke alam universiti dari bangku sekolah sudah pasti kita dapat merasakan kelainannya dan seharusnya kita sedar perkara ini. Gelaran mahasiswa sepatutnya memberikan nilai yang berbeza kepada kehidupan kita kerana perjuangan kita sudah berbeza. Perjuangan kita kali ini menuntut pengorbanan, keberanian, konsisten dan yang paling penting memerlukan kepada ilmu kerana mahasiswa itu merupakan seorang pemikul amanah, penuntut ilmu, agen perubahan masyarakat dan penyambung legasi kepimpinan negara. Ya kita-lah orangnya itu, Mahasiswa Universiti Sains Malaysia.

Namun begitu, dukacita dimaklumkan bahawa tidak begitu ramai mahasiswa hari ini seperti yang cuba digambarkan di atas. Kita sudah semakin ‘lembik dan kurus’ dengan budaya keilmuan dek kerana derasnya hempasan ombak hedonisme yang memukul. Tidak dinafikan masih wujud ‘spesies’ yang cintakan ilmu tetapi jika dibandingkan dengan sebilangan besar ‘populasi’ m…

Idealisme yang Retorik

Suburkanlah idealisme sekalipun ianya retorik!!

Bagiku mahasiswa perlu idealis sekali pun nampak gayanya seperti sedang beretorik. Kenapa perlu pesimis dengan idea yang positif dan baik. Especially yang berkaitan dengan usaha untuk mengubah pemikiran masyarakat mahasiswa, umum dan negara?

Sebabnya pemikiran kolot aristokrat dan fuedalisme sudah terlalu berakar umbi dalam masyarakat. Orang yang berfikiran positif dipandang negatif.Semuanya kena Yes or No! Semuanya kena ikut system! Tak boleh ke system buatan manusia yang sudah pastinya tidak sempurna dikritik? Maksum ke system tu?

Ya.. Aku tahu siapa kita untuk ubah system?Aku rasa mungkin orang yang idealis ini dicemburui kerana terlalu banyak idea dan tidak terjangkau pemikiran oleh mereka yang pemikirannya bergantung pada teks-teks tulisan kaku semata-mata dan tidak luas pergaulan. Contohnya:- Albert Einstein selalu dikutuk gila oleh kawan kelas dan gurunya. Karpal Singh pula kerana terlalu kritis selalu repeat paper masa kat fakult…

Tarikh ini adalah sebuah permulaan untukku..

Image
Tanggal 21 Ogos 2016 merupakan tarikh yang berharga untuk aku kerana telah genap 20 tahun aku singgah di muka bumi, syukur Alhmadulillah. Sudah agak lama aku berhasrat untuk menulis blog secara serius dan kritis, tapi masa masih mencemburui aku, ataupun aku yang sebenarnya masih tidak matang dalam mengurus masa.
AHH..ketepikan itu semua, hari ini aku perlu berubah, aku ingin berubah, aku mahu jadi diriku sendiri. Benar, diriku yang sebenar itu pendiam tapi ligat dengan idea, diriku yang sebenar sangat-sangat cintakan buku dan ilmu sehinggakan lupa segalanya, hilang dalam khayalan dan kekhusyukan membaca namun, kesalnya aku tidak suka kepada bahan yang kaku (seperti subjek-subjek sains) kerana tidak menepati cita rasa diriku yang sebenar, diriku yang sebenar sangat sayang kepada keluarga sehinggakan aku berasa seperti ingin duduk di rumah semata-mata, tidak mahu meneroka alam kerana mahu menghabiskan masa bersama ibu ayah abang adik-adik -ku, diriku yang sebenar sangat pemalu dan yan…

من الظلمت الى النور

Lemah lembut Maka dengan sebab rahmat (yang melimpah-limpah) dari Allah (kepadamu wahai Muhammad), engkau telah bersikap lemah lembut kepada mereka (sahabat-sahabat dan pengikutmu), dan kalaulah engkau bersikap kasar lagi keras hati, tentulah mereka akan lari dari kelilingmu.
Oleh itu maafkanlah mereka (mengenai kesalahan yang mereka lakukan terhadapmu), dan pohonkanlah ampun bagi mereka, dan juga bermesyuaratlah dengan mereka dalam urusan (peperangan dan soal-soal keduniaan) itu. Kemudian apabila engkau telah berazam (sesudah bermesyuarat untuk membuat sesuatu) maka bertawakallah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengasihi orang-orang yang bertawakal kepadaNya. (Surah Ali Imran , ayat 159)
Bersikap keras terhadap org kafir dan berkasih syg sesame mereka.( Al Fath:29)
“Orang yang dijauhkan dari sifat lemah lembut, maka ia dijauhkan dari kebaikan.” (HR.Muslim)
Daripada Abu Dzar ra: Nabi SAW pernah bersabda: Jangan sekali-kali engkau meremehkan sesuatu kebaikan , meskipun sekadar berjumpa …

Why cannot non-muslims enter Makkah and Madinah? Is not this some kind of discrimination?

God says in the Quran;

O you who have believed, indeed the polytheists are unclean, so let them not approach al-Masjid al-Haram (sacred mosque) after this, their (final) year. And if you fear privation, Allah (the one God)
will enrich you from His bounty if He wills. Indeed, Allah is knowing and wise. (Quran 9;28)

From the verse, we know that God has forbidden the non-muslims from entering the sacred mosque, which would include the surrounding area as well. However, since the Prophet Mosque in the city of Madinah is also considered another sacred mosque (both sacred mosque in Makkah and prophet mosque in Madinah are coined as the Two Sacred Mosque), therefore the Muslim scholars have later on included the Prophet Mosque and its vicinity as the sacred areas only for Muslims.

Prohibiting non-muslims from entering the sacred mosque is not some kind of discrimination. We knows that there are many places around the world where only authorised personnel are allowed to get inside like the go…